Pages

neljapäev, 22. detsember 2011

Küpsisevahetus ja šokolaadi-martsipaniküpsised pistaatsiatega

Dagrise korraldatud küpsisevahetus 2011. aastal on jõudnud lõpusirgele.

Mina saatsin küpsised Dagrisele, Kärdile ja Marisele.
Tänaseks, talve alguseks, tuli saata kolmele blogijale küpsised ning ka ise oli võimalus saada teistelt blogijatelt kolm erinevat küpsisepakki.
Kahjuks mina olen vaid ühe paki kohta saanud teate ning teatud põhjustel ei saa ma küpsisepakile täna järgi minna, kuid ülejäänud kahe paki osas olen endiselt ootel.


Sellest hoolimata jagan enda küpsiste retsepti. Mõte teha selliseid küpsiseid tekkis ühel õhtul enne magama jäämist voodis lesides. Olen täheldanud, et tihti just sel hetkel lendavad mu peas tuhanded ideed, mis vaid ootavad kinni püüdmist ja paberile joonistamist.

Niisiis...kujutlege küpsiseid, mille alumine kiht on pehme ja mahlane biskviit, millele on laotatud teise kihina magus martsipanivooder, mis on värvi saanud matcha teest. Ja kõik see on kokku põimitud tumeda šokolaadiga, mis kroonitud pistaatsia pähklitega. Osa küpsistest sai ka valge šokolaadi rüü.

Kuigi küpsisevahetuse tingimuste järgi tuli kõigile kolmele blogijale teha 12 ühesugust küpsist, siis ei suutnud ma reegleid järgida juba sellega, et katsin osa küpsiseid tumeda ning ülejäänud valge šokolaadiga. Lisaks sellega patustasin veel sellega, et lisasin igasse karbikesse ka eelmises postituses esitletud sidruni-pistaatsiapärjakeste taigna retsepti alusel tehtud küpsised, mis samuti said tumeda šokolaadi katte ning smaragdidena säravad hakitud pistaatiapähklid.


Šokolaadi-martsipaniküpsised pistaatsiatega (u 50 tk)

5 muna
5 sl suhkrut
2 1/2 sl jahu
2 1/2 maisitärklist

200-250 g martsipani
1/2-1 tl matcha tee pulbrit

200 g tumedat šokolaadi
200 g valget šokolaadi
kooritud ja hakitud pistaatsiapähkleid

Pane ahi 180 kraadi juurde sooja. Võta ahjuplaat ja vooderda küpsetuspaberiga.
Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega jahu maisitärklisega ning sõelu munavahu hulka. Sega ettevaatlikult ühtlaseks. Vala taigen ahjuplaadile ja küpseta u 15 min kuni taignasse torgatud hambatikk jääb puhtaks. Kummuta biskviit teisele küpsetuspaberile ja tõmba ettevaatlikult taigna küljes olev paber ära. Jahuta.

Jaga martsipan kaheks. Suru üks osa sellest käte vahel laiaks ja lisa pool matcha tee pulbrist. Mulju käte vahel nii kaua, kuni martsiapn on ühtlaselt värvunud. Tee sama ka teise osaga martsipanist. Rulli martsiapn kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks. Lõika piparkoogivormi või pitsiga martsipanist ringid. Sama vormiga lõik ka jahtunud biskviidist ringid. Pane igale biskviidile martsipanist ringike - saad armsad suupisted. Nüüd on vaja need veel glasuurida.

Selleks sulata šokolaadid veevannil. Kata küpsised šokolaadiga. Jäta need hõbepaberile hanguma kaunistades iga küpsise pistaatsiapähkliga.



Loodan südamest, et küpsised olid ka pärast transporti läbimist maitsvad, sest valmisid need hoole ja armastusega!

2 kommentaari: