Pages

reede, 25. november 2011

Peedipüreesupp

Kui öelda seltskonnas, et täna tegin peedipüreesuppi ja see oli kõige kaunim ja maitsvam supp eales, siis inimesed jagunevad üldiselt kahte selgelt eristuvasse gruppi. Esimese (ja suurema) osa inimeste näod venivad pikaks kui need kuulsad ajanäitajad Dali teoses "Aeg venib". Nende jaoks ei ole kindlasti peedipüreesupp midagi, mis saaks olla ahvatlev ja maitsev. :) Teine osa inimestest on aga sellised, kelle silmad löövad koheselt särama ja kui nad koheselt ei hüüata: "Oh, kui põnev!", siis nad kindlasti mõtlevad selliselt. :)

Peedipüreesupp
Eks juurikatest püreesupid on juba kord sellised, mis meeldivad väga või kohe üldse mitte. Mulle need igatahes pööraselt maitsevad, aga üldiselt söön neid vaid kodus. Põhjuses on selles, et enamus söögikohtades ei saa ma olla kindel, et supi sisse ei ole vuristatud aineid/toiduainete jääke, mis kindlasti sinna ei tohiks sattuda.

See supp on kirevalt sügisene ja maheda maitsebuketiga, mida soovi korral saad vürtsitada meelepäraste lisanditega. Eriliselt hea tuleb supp ahjus röstitud peetidest!

Sügisene peedipüreesupp (4-5 portsjonit)
  • 2 pisemat sibulat või üks suurem
  • 2 pisemat porgandit või üks suur porgand
  • väike tükike võid
  • 2 keetmata, aga kooritud peeti
  • umbes 0,75 dl kuuma köögiviljapuljongit
  • sorts valget veini
  • 1-2 sl sulatatud juustu
  • soola ja pipart
  • tüümianioksakesi
  • sinihallitusjuustu ja värsket tüümiani kaunistamiseks

Tükelda kooritud peet ja porgand kangideks. Viiluta sibulad. Kuumuta potis madalal kuumusel või ning lisa porgandid ja sibul.
Lisa peedikangid ja seejärel puljong. Keeda peedid ja porgandid pehmeks. Lisa valge vein, sulatatud juust, tüümianioksakeste küljest eraldatud lehekesed, veidi soola ja pipart.
Püreesta supp. Maitse. Vajadusel lisa soola ja pipart.

Tõsta supp kaussidesse, keeruta peale veidi pipart ja murenda peale tükike sinihallitusjuustu (või kui sinihallitusjuust ei meeldi, siis lisa parmesani juustu laaste või kitsejuustu tükikesi) ja kaunista värske tüümianiga.

Retseptiks andis inspiratsiooni Perenaine.ee lehekülje peedipüreesupp.

4 kommentaari:

  1. Väga hea supp oli. Aitäh retsepti eest :)

    VastaKustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  4. Tegin. Mulle meeldis. Mehele üldse mitte. Ootas õhinal küll kuna ta suur peedi fänn.
    Naljakas...sest mina fänn muidu just pole.
    Merevaigu asemel panin kohvikoort.
    Teist korda enam ei teeks.
    Kokkuvõttes võib maitset võrrelda püreestatud boršisupiga☺☺☺

    VastaKustuta