Pages

laupäev, 5. mai 2012

Tervis toidust


Küüslaugumöksi peedisalat enda kasvatatud salatiga
Tegin eksperimenti - kui hästi kasvavad erinevad salatilised pisikeses potis aknalaual.


Katse õnnestus ideaalselt: kuu ajaga on mõlemas potis kasvanud suureks nii lambasalat (valerianella locusta) kui ka lehtsalat (lactuca sativa). Lisaks kasvavad mul jõudsalt beebispinat (spinacea oleracea), kirsstomatitaimed Sweet'n'Neat Cherry ja vürtsbasiilik. Väike tähklavendlitaimeke kasvab mingil põhjusel väga aeglaselt. Varakevadel panin potti ka hernevõrsed: lillat värvi Kapuzienerbse Blauwschokker ja Schalerbse Frühe Hazerin, mis nüüdseks on aga otsas ja ootavad korduskülvi. Külvasin ka erinevaid võõrasemaseemneid, aga neid peaks vist ikka otse peenrale külvama, sest ükski neist ei ole tänaseks tärganud.

Emadepäevaks on mul emale aga selline kingitus - eelmisel nädalavahetusel külvasin salaja kõiki neid samu seemneid ka tema väikesele peenralapile. Loodan, et ta ei ole liiga usin rohija ja varsti tärkavaid pisikesi taimekesi üles ei võta :) Eks seda näha ole, kas üllatus õnnestub või mitte. Pinnas on igatahes soodne, sest eelmisel aastal sinna visatud (õigemini sülitatud :)) arbuusiseemned läksid veel suve lõpuski kasvama! :)
Valerianella locusta ja lactuca sativa
Kuna täna on peavalu ja kurk kuidagi kähe, siis mõtlesin, et teen endale suvel korjatud küüslaugust, aknalaual kasvavast basiilikust ja oliivõlist möksi, mida tõstan peetidele ning enda kasvatatud salatitele. Teatavasti peet ja küüslauk on ju imerohud! Kõrvale keetsin veel muna - kui selle saab ka vanaema käest, siis on lisaks lihtsusele see ka väga odav toit. Ning muidugi tervislik! Ooo...ma võiks praegu kõik vampiirid minema ajada! :)

Retsepti on jällegi kuidagi imelik kirjutada. Pigem teen märkmeid, et see inspireeriks toidu tegemisel.


Küüslaugumöks pea- ja kurguvalu vastu:

1 küüslauguküüs
meresoola
1 tl seedermänniseemneid (või näiteks sügisel ise korjatud/vanaema käest saadud metsapähkleid)
umbes 8-10 basiilikulehte
u 2 sl oliivõli
Küüslaugumöks
Uhmerda küüslauguküüs meresoolaga uhmris lödiks. Lisa uhmerdades seedermänniseemned või pähklid ja rebitud basiilik. Uhmerda ning vedelda oliivõliga kuni saad Sulle meeldvaima tekstuuri. Serveeri saltikastmena, ahjus röstitud saial, liha kõrvaseks vm viisil.

Vürtsbasiilik
Teine mõnus lisand, mida paar päeva tagasi tegin, oli punase sibula möks. Seda võib niisamuti süüa salatisse segatult, kuumal saiaviiul, pastaga vm viisil. Möksi võib kohe rohkem teha, sest purki pannes ja külmikus hoituna püsib see kenasti mitu päeva hääna. Retsept jällegi pigem orientiiriks, mitte näpuga järge ajamiseks - hakka tegema, maitse ja tunneta, mida ning kui palju sel hetkel soovid. :)

Punase sibula möksi jaoks on vaja:

1 punane sibul viilutatult
1 sl oliivõli
1 sl balsamicokreemi (või balsamico't ja pruuni suhkrut)
soola/pipart
tüümiani
Punase sibula möks kanasalatil koos peedi ja oliividega
Kuumuta pannil keskmisel kuumusel oliivõli ja hauta punase sibula viile, kuni need on pehmed (u 10 min). Lisa sool, pipar, balsamico ja tüümian. Sega. Ongi valmis! Kuna punane sibul on sarnaselt küüslaugule hea pisikupeletaja, siis on see samuti hea turgutaja kurgu- vm valu korral.

Minul läks igatahes peavalu ära! :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar