Pages

reede, 21. september 2012

Pavlova siis, kui valgus kõnnib Kadriorus

See on minu elu esimene pavlova. Olen pavlova tegemisega nii kaua venitanud mitmel põhjusel. Olulisem põhjus oli see, et ma olin veendunud, et pavlova ei ole mu lemmik. Mulle tundus besee liialt magus ja rabe. Eelistasin alati beseele rullbiskviiti, toorjuustukooke ning lihtsaid marja- ja õunapirukaid. Pavlova lihtsalt ei köitnud mind! Isegi tuttavate "armuavaldused" pavlovale jätsid üsna külmaks.
Ent mingisugusel hetkel hakkasin mõtlema, miks siis mulle küll pavlova ei võiks maitseda?! Arvasin, et minu maitsed on rikutud kunagi ammu lapsepõlves, kui besee võis olla valmistatud just mitte... kõige paremini. Ehk sellepärast? Võtsin vastu otsuse hakata end harjutama beseega! :) Üle-eelmisel talvel küpsetasin kodus apelsinikreemiga torti, millel oli kaunis beseemüts. Apelsinikreem oli mõnusalt hapu ja beseega oli tort tõesti hea, kuid lemmikuks see ei saanud. Kevadel proovisin teha rabarberikorvikesi beseega. Samuti maitsev, aga ei tekitanud tunnet, et tahaks veel! Seega mõtlesin, et esmalt proovin head beseed õdusas kohvikus, kus võib saada ehk jalustrabavat maiust. Esimene katse oli nautida beseerulli Haapsalus Epp Maria galeriis. No seal peaks küll ju parim besee olema -see tähendab õige koht, kus end hakata harjutama! Pean imestusega ütlema, et see oli tõesti päris hea, aga natuke munamaitseline. Aga vaarikad olid mõnusad hapud ning tasakaalustasid magusat beseed. Pärast seda proovisin beseed veel paar korda ning viimaseks korraks jäi beseerulli maiustamine koos sõbrannadega kohvikus Komeet. See oli suussulav, kuid jällegi häiris munamaitse. Ja vahukoore sisse oleksin seganud mascarpone't ja laimi. See viis kõik selleni, et otsustasin kodus proovida pavlovat. Ja see tuli tõesti väga hea - küll mitte ideaalne, aga mascarpone ning laim kreemi sees muutsid pavlova väga maitsvaks. Ja pärast maiustamist minna nautima Kadrioru parki kaunist õhtupimeduse ja valguse mängu....see oli ilus õhtu!

Pavlova

4 munavalget
veidi soola
200 g suhkrut
1 tl valgeveiniäädikat
1 sl maisitärklist
1 tl vaniljeekstrakti

Kreemiks:
200 g rõõska koort
200 g mascarpone't
1-2 sl tuhsuhkrut
laimimahla
1 tl vaniljeekstrakti.

Peale marju (mustikaid, vaarikaid vm)

Pane ahi 160 kraadi juurde sooja. Joonista küpsetuspaberile 24 cm läbimõõduga ring, pane paber ahjuplaadile selliselt, et pöörad paberi teistpidi (et ringjoon jääks allapoole).
Vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Lisa osadena suhkrur ja vahusta, kuni mass meenutab habemeajamisvahtu. Lisa äädikas, tärklis ja vaniljeekstrakt. Sega õrnalt läbi.
Kalla vaht küpsetuspaberile ja aja laiali ringisuuruseks selliselt, et ääred oleksid kõrgemad. Pane besee ahju ja keera kohe kuumus 110 kraadile. Küpseta 1 1/2 tundi. Keera ahi välja ja pane ahjuukse vahele pajakinnas. Lase ahjus täielikult jahtuda.

Kreemiks vahusta koor suhkru mascarpone'ga, lisa laimimahl ja vaniljeekstrakt. Vala kreem besee keskele. Lisa kreemile marjad ja puista üle mündilehtede ja tuhksuhkruga. Mina tegin pavlova turult ostetud mustikate ja astelpajumarjadega. Mmm...

Retsept kohandustega Nami-namist.


PS! Munakollastest saad valmistada imelise jäätise või creme brulée! :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar